Kirjaan tai muuhun historiaesitykseen halutaan usein haastatteluja, jotta aiheen käsittely olisi monipuolista ja kerronnassa kuuluisi ihmisen ääni. Tavoitteena on, että haastattelu sujuisi hyvin eikä olisi hämmentävä tai huono kokemus haastateltavalle. Siksi haastattelun tekemiseen on syytä paneutua ajatuksella.
Kaikki lähtee haastattelupyynnöstä. Jos henkilön toivotaan kertovan tietojaan ja kokemuksiaan, hänen pitää ensin kuulla kattavasti, mistä on kyse ja mitä on tekeillä. Itse olen haastattelutoiveissa ottanut lukemattomia kertoja yhteyttä ihmisiin, joita en tunne ennestään. Esittelen itseni selkeästi ja kerron seuraavat asiat:
- Mistä olen hänen yhteystietonsa saanut.
- Mitä olen tekemässä ja kenen tilaama työ on.
- Miten haastattelua on tarkoitus käyttää.
- Kuka häntä on ehdottanut haastatteluun.
- Minkälaisia asioita haastattelussa on tarkoitus käsitellä. Usein korostan, ettei se ole muistitestin tai kokeen kaltainen tilanne, jossa pitäisi hallita vuosien takaisia yksityiskohtia pikkutarkasti. Sanon, että monia asioita voi lukea kirjallisista lähteistä, mutta ihmisiltä toivoisin kuulevani heidän kokemuksiaan ja muistikuviaan.
- Milloin haastattelu voisi olla ja mitä mahdollisuuksia sen toteuttamiseen on.
- Miten minut tavoittaa tai miten minusta ja töistäni löytyy lisätietoa.
Saatan todeta, että haastattelu on vapaaehtoinen ja osallistumista voi rauhassa miettiä. Onnistuneen haastattelun perustana on luottamus. Miksi kukaan kertoisi asioita ihmiselle, johon ei luota tai jonka kanssa tilanne tuntuu jotenkin epämääräiseltä?
Usein olen pyytänyt haastattelua iäkkäältä henkilöltä. Silloin pidän erityisen tärkeänä, että ihminen saa ajan kanssa miettiä, onko osallistumassa. En halua olla kuin yliaktiivinen puhelinmyyjä, joka puhetulvassaan huomaamatta kauppaa toiselle jotakin, joka myöhemmin kaduttaa. Mielelläni lähetän myös kysymykset ennakkoon, jotta tilanteeseen voi tulla rennommalla mielellä.
Pyrin käyttämään sellaisia viestinnän ja haastattelun tallentamisen tapoja, jotka ovat mieluisia ja sujuvia myös haastateltavalle. Iäkkäämmälle ihmiselle ne voivat olla toisia kuin itse valitsisin. Tarvittaessa esimerkiksi lähetän kysymykset kirjepostina. Yritän välttää kiireen tuntua haastattelutilanteissa. Mielelläni juttelen vaikka säästä, seinällä näkyvästä taulusta, lemmikkieläimistä tai muista haastateltavalle tärkeistä asioista ennen varsinaista haastattelua. Historiakirjan tekemisessä on tärkeää muistaa hyvän vuorovaikutuksen merkitys. Lue lisää https://annanieminen.fi/historiakirjan-tekeminen-on-vuorovaikutusta/