Kun kirjaa ryhdytään tekemään, sen suunnittelu ja toiveiden saaminen sanoiksi voi tuntua hankalalta, jos asia on uusi. Konkreettinen lähtökohta voi olla valmiiden kirjojen katseleminen ja sen pohtiminen, mitä niistä pitää.

Moni osaa aika nopeasti kertoa joko tietämänsä erittäin onnistuneen tai aivan kammottavan historiateoksen, johon on törmännyt.

Itse saan ihan pyytämättäkin kommentteja: ”Ei ainakaan sellaista kuin…” tai ”Se oli tosi mielenkiintoisen näköinen kirja”. Kerran eräs henkilö sanoi myös, että ei ainakaan tehdä sellaista kuin eräs kirja. ”Sen kirjan lähellekään ei halunnut mennä. Se oli jo sen näköinenkin!”

Usein nämä kommentit vievät suunnittelua jo pitkälle ja niiden avulla alkaa hahmottua, mihin pyritään. Jos kirjaprojektiin on tilattu työtä ammattilaisilta, kuten historiankirjoittajalta, graafiselta suunnittelijalta tai vaikka valokuvaajalta, kannattaa nämä mielipiteet sanoa heille ääneen.

Kun kirjoja alkaa katsella sillä silmällä, voisi kiinnittää huomiota esimerkiksi seuraaviin asioihin:

  • Onko kirja sopivan kokoinen? Luotaantyöntävän paksu järkäle, sopivan tiivis, liiankin laiha ja vaatimaton, ulkomitoiltaan hankalasti käsiteltävä vai mukavan mallinen?
  • Onko kansi houkutteleva, mitä siitä tulee mieleesi? Ottaisitko sen perusteella kirjan mukaasi kirjastosta tai kirjakaupasta?
  • Mitä pidät kirjan kuvituksesta? Onko sitä riittävästi vai liikaakin? Ovatko kuvat onnistuneita ja aiheeseen sopivia vai jotakin muuta? Entä muut visuaaliset elementit? Pidätkö kirjan värimaailmasta?
  • Onko teksti kuivaa ja tylsää vai innostaako se lukemaan? Onko se jaoteltu osiin toimivasti? Puuttuuko jotakin, mitä kaipaat?
  • Minkälaisia ajatuksia, tunteita ja reaktioita kirja sinussa herättää? Millä sanoilla kuvailisit sitä?

Omin sanoin kertominen ja spontaanitkin kommentit ovat hyvä alku historiakirjan suunnittelulle. Huonoin vaihtoehto on tyytyä hiljaa siihen, mitä joku toinen päättää tehdä.

Suomen Kotiseutuliiton sivuilla on kerrottu kirjan taitosta ja ulkoasun suunnittelusta keskeisimpiä asioita https://kotiseutuliitto.yhdistysavain.fi/kustantaminen-ja-markkinointi/kirjan-taittaminen-ja-ulkoasun-s/

Kuva: Kajaani Oy:n Metsäosaston kirjasto käytössä tukkikämpällä Suomussalmella. Kuvannut Otso Pietinen vuonna 1947. Museovirasto. Historian kuvakokoelma.

Kotisivut yrityksille: Mainostoimisto Kompassi